Investeren in Gezondheid, Geluk en Groei loont!

Investeren in Gezondheid, Geluk en Groei van medewerkers loont!

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging: flexibilisering, nieuwe technologieën en globalisering vragen aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Investeren in Gezondheid, Geluk en Groei van medewerkers blijkt de sleutel tot lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit en daarmee cruciaal voor de continuïteit en ontwikkeling van elke organisatie.

Een fit, sterk en gemotiveerd team

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gelukkige werknemers beter presteren en inmiddels staat onomstotelijk vast dat bedrijven die investeren in het geluk van hun medewerkers hier structureel de vruchten van plukken. De correlatie tussen gelukkige mensen en succes is 2 maal krachtiger dan tussen succesvolle mensen en geluk. Ze zijn minder vaak ziek, blijven langer bij een organisatie, zijn productiever en creatiever. En daarnaast wordt het ook nog een stuk leuker op het werk. Genoeg redenen om (jouw) geluk op het werk serieus te nemen. (bron: Happiness at Work Survey)

Persoonlijk inzetbaarheidsbudget

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds vaker en prominenter opgenomen binnen cao’s en arbeidsvoorwaarden en werken steeds meer organisaties met een persoonlijk inzetbaarheidsbudget, cafetariamodel of flexibele voorwaarden. Gemiddeld krijgen medewerkers zo’n € 1.000 tot €1.500 per jaar te besteden ten behoeve van hun duurzame inzetbaarheid.

Dat maakt het werken aan eigen duurzame inzetbaarheid voor de medewerker steeds aantrekkelijker en laagdrempeliger. Waar de een gaat sporten in tijd van de werkgever en zo werkt aan zijn/haar Gezondheid, de ander kiest voor de reis naar Geluk door zichzelf beter te leren kennen onder begeleiding van een persoonlijke coach en kiest weer een ander voor Groei in de vorm een opleiding.

Regisseur van eigen leven

Een persoonlijk inzetbaarheidsbudget geeft de mensen de ruimte te experimenteren met andere zaken. Het creëert feitelijk bewustwording over duurzame inzetbaarheid, waar de medewerker regisseur wordt van zijn/haar eigen leven en het bedrijf faciliteert daarbij. Medewerkers denken daarmee meer na over hun toekomst en nemen zelf de controle erover. (bron: AFP)

Door minder voor te schrijven, hebben medewerkers meer ruimte voor eigen initiatief en dat creëert acties die veel minder makkelijk ontstaan zouden zijn bij een top-down aanpak, zoals stoppen met roken. (bron: Carglass)

Door: Bastiaan Brouwer