Leiderschap 3.0: richting geven aan verandering

27 september t/m 29 september 2017

Met enthousiasme geef je leiding aan een team van innovatieve, ambitieuze professionals. Op papier ziet het er veelbelovend uit, de opdracht is boeiend en alle kennis en ervaring is aanwezig. En dan? Hoe maak je van zo’n uitdaging een succes?

Hoe zorg je ervoor dat het team energiek blijft, ook als het eens wat stroever of trager gaat? Wat doe je als je te maken krijgt met weerstand uit onverwachte hoek? Hoe reageer je als blijkt dat de organisatiecultuur nog niet klaar is voor een andere, nieuwe manier van werken?  En, wat kun je doen om het voor jezelf ‘leuk’ te houden?

Tijdens deze driedaagse ontdekkingsreis krijg je antwoord op dit soort actuele vragen. Deelname levert je inzicht in het dynamische proces van kennis delen, talent ontwikkelen en teambuilding. Het zijn de ingrediënten die het mogelijk maken om succesvol samen te werken in een tijd, die vol is van organisatieverandering. Een tijd die vraagt om een nieuw soort leiderschap. Wij noemen dat LEIDERSCHAP 3.0

We nodigen je uit naar een bijzondere omgeving te komen zodat je letterlijk op-afstand kunt reflecteren op de wereld om je heen en tegelijkertijd nieuwe kennis en inspiratie opdoet.

“Being out-of-the-box makes you think out of the box.”

Voor wie

Deze reis is geschikt voor initiatiefnemers van verandering, vernieuwing en vooruitgang. We denken aan programmamanagers, directeuren, projectleiders, accountmanagers, HRM-ers, die verantwoordelijk zijn voor organisatieontwikkeling en change-management. Het gaat om managers, die samenwerken met ervaren kenniswerkers of juist met jonge, ambitieuze professionals, die als vertegenwoordigers van de generatie Y hun eigen uitdaging zoeken.

We denken ook aan high potentials, die willen investeren in hun persoonlijke groei en zich willen ontwikkelen tot een ‘T-shape-professional’. Met andere woorden: een professional die in staat is zijn specialistische expertise te combineren met de competenties om multidisciplinair samen te werken. Talent is in alle gevallen het werkwoord.

Teamwork is trending

In de dynamiek van deze tijd kunnen traditionele, hiërarchische organisaties vaak niet snel genoeg reageren op actuele uitdagingen. Steeds meer ontstaat een nieuwe flexibele samenwerkingsvorm: de netwerkorganisatie. Tijdelijke teams van experts buigen zich over complexe vraagstukken, die vragen om een innovatieve aanpak, niet passend in een vast sjabloon. Kortom: het meeste werk wordt in teams gedaan.
Dit stelt hoge eisen aan het samenwerkend vermogen van deelnemers, alle activiteiten moeten immers goed afgestemd zijn om resultaat te kunnen boeken. Niet voor niets is “the art of teaming” trending in de wereld van organisatie-ontwikkeling. Teambuilding verdient daarom alle aandacht. Tijdens deze ontdekkingsreis staan de competenties centraal die integraal samenwerken mogelijk maken, het gaat om Connecting <->Teaming <-> Learning, oftewel: netwerken, samenwerken én verwerken.

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Leiderschap 3.0 – managen van vooruitgang

De ontwikkeling naar een netwerk-organisatie leidt tot verandering van structuur en cultuur. Het vraagt ook om een nieuw soort leiderschap. Alles draait om het managen van vooruitgang, waarbij je collega’s ondersteunt om betekenisvol werk steeds beter te doen en waarbij je hun professionele ontwikkeling faciliteert.

Werken in een netwerk van wisselende teams gaat om samenwerken vanuit de inhoud met mensen die een gevoel van richting delen en die de ruimte krijgen hun talent te ontplooien. Het gaat om geloven in de mogelijkheden van een ander en daar op verder bouwen. Met andere woorden: laat mensen doen waar ze goed in zijn. En maak daarbij vooral ook ruimte voor uw eigen talent.

Vliegwiel voor professionele ontwikkeling & persoonlijke groei

Tijdens deze ontdekkingsreis werken we vanuit drie verschillende invalshoeken:

 • Reflectie, op-afstand je eigen dagelijkse praktijk beschouwen en je persoonlijke koers kiezen,
 • Interactie, ervaringen uitwisselen en je eigen perspectief laten aanvullen door anderen,
 • Constructie, bouwstenen verzamelen vanuit wetenschappelijk onderzoek, literatuur en actuele trends.

De afwisseling en combinatie van deze werkvormen zorgt voor een vliegwiel van persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Professioneel wil zeggen: rationeel, systematisch en met gebruik van alle kennis en ervaring die voor handen is. Je krijgt de meest actuele theorie en methoden uit het werkveld aangereikt, je werkt aan opdrachten voor teamwork en daarbij maken we telkens een expliciete koppeling naar toepassing in je eigen praktijk. We hechten veel belang aan het expliciteren van keuzes omdat je op die manier inzicht verwerft. En inzicht – Johan Cruijff verwoordde het ooit heel treffend – verhoogt je snelheid van handelen in het veld.

Resultaten die je mag verwachten

 • Je toont je ‘meester van de situatie’ in een team,  met name als het gaat om het proces van teambuilding en talentontwikkeling. Je kunt – ook onder druk – professioneel handelen door je te laten leiden door rationele en systematische argumenten, terwijl je tegelijkertijd ruimte biedt voor persoonlijke afwegingen.
 • Je hecht veel waarde aan constructieve reflectie en kunt dat ook in de praktijk toepassen.
 • Je bent in staat om ‘lessons learned’ op een toegankelijke wijze boven tafel te krijgen – voor jezelf en ook voor anderen.
 • Je bent in staat om een multidisciplinair team zo te faciliteren dat de samenwerking meerwaarde oplevert. Meerwaarde in de zin van de kwaliteit van het eindresultaat en meerwaarde voor de manier waarop de betrokkenen de samenwerking ervaren.
 • Je weet hoe je een adequaat functionerend netwerk bouwt én onderhoudt, zowel intern als over grenzen heen, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot een diversiteit aan expertise. Je kunt goed in spelen op internationale, culturele verschillen en bent in staat om effectief te reageren op onvoorspelbare situaties

Het programma

Zondagavond – aankomst & welkom

 • introductie van de thema’s connecting, teaming en learning
 • bouwen aan een succesvolle netwerk-omgeving

Maandag – Dag 1  thema: connecting & teaming

 • actuele trend in organisatie-ontwikkeling: de netwerk organisatie
 • visies op leiderschap & team-ontwikkeling
 • co-acteren vanuit een verscheidenheid aan belangen & culturen

Dinsdag – Dag 2  thema: teaming & learning

 • hoe creëer je meerwaarde uit samenwerking: High Five
 • toepassing op eigen situatie: teamscan
 • hoe manage je vooruitgang: teamleren organiseren

Woensdag – Dag 3: Binnenhalen van de oogst

 • managen van de eigen vooruitgang
 • presentatie van investeringsplannen
 • afronding: feed back & feed forward
 • afscheid & vertrek: het vertrek is na de lunch gepland, zodat het mogelijk is om aan het eind van de middag/begin van de avond terug te vliegen.

Voorbereiding

Na je aanmelding krijg je een telefonisch kennismakingsgesprek en een inschrijfformulier. Dat betekent dat we ons samen goed kunnen voorbereiden op de aandachtspunten.

Kosten

Deze driedaagse ontwikkelingsreis kost 1.895,00 Euro excl. BTW.

Inclusief is:

 • De training
 • Eénpersoonskamer op het resort;
 • Vrij gebruik van zwembad;
 • Ontbijt, lunch en diner. Koffie, thee en water gedurende de dag;
 • Bezoek aan Urbino onder leiding van een gids;

Exclusief is:

 • Vervoer van Nederland naar de locatie in Urbino, Italië;
 • Sappen en alcoholische dranken;
 • Eventuele maaltijden en drankjes buiten de locatie.

Opties:

 • Terugkomdag in Nederland;
 • Gebruik van het Wellness Centrum met sauna, turks stoombad, zwembad, Kneipp douche en te boeken massages.

De vlucht en ander vervoer boek je apart van de reis, daarmee kies je zelf de luchthaven en het tijdstip van vertrek en profiteer je van vluchtaanbiedingen van je voorkeur. Uiteraard geven we wel advies over de vluchten en ander vervoer, dat scheelt veel uitzoekwerk. We proberen jullie zoveel mogelijk om als groep te laten reizen. Als groep kan er een auto gehuurd en de kosten daarvan gedeeld worden met elkaar. Dit is de goedkoopste en meest praktische manier om naar de locatie te rijden.


Trainer en coach

Jorien Enning

Jorien begeleidt leidinggevenden, projectmanagers en hun teams om te investeren in professionele interactie en effectief handelen. Zij wisselt trainingen en interactieve workshops af met gastdocentschappen en advies- en coachingstrajecten. Jorien heeft vanaf 1999 haar eigen bureau JECM.

Jorien studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en werkte als docent aan de RU Utrecht en op Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde te Breukelen. Daarnaast was zij werkzaam als ontwikkelaar/uitvoerder van management- en communicatietrainingen voor een groot aantal bedrijven en als communicatieadviseur in een gemeente.

Centraal staat voor haar meerwaarde uit samenwerking. “In de loop der jaren raak ik steeds meer gefascineerd door de reikwijdte van de aanvullende dialoog. Samen-weten-we-meer-dan-alleen blijkt zo veel meer dan een cliché. Dat cliché kom je voorbij door de juiste vraag te stellen en door steeds nieuwsgierig te zijn naar het antwoord. Er is vaak meer overeenstemming dan aanvankelijk gedacht. Tegelijkertijd komt er ruimte vrij om verschillen te onderzoeken.”


De locatie

Het Urbino Resort Santi Giacomo e Filippo dateert uit de 18e eeuw en ligt in het hart van de regio Montefeltro, op slechts 9 kilometer van de stad Urbino. Het resort is met uiterste zorg gerestaureert en ingericht door de familie Bruscoli. Naast het resort biedt de locatie ruimte aan een biologische boerderij.

Alle kamers van het Urbino Resort zijn gevestigd in voormalige boerderijen, en voorzien van terracotta vloeren en houten balken aan de plafonds. De zorg en passie voor het landschap is af te lezen in de precisie van inrichting en aankleding. Het beddengoed en de handdoeken zijn gemaakt van puur katoen en onbewerkte vlas.

Urbino Resort

Het resort beschikt naast de ruime conferentiezaal over een restaurant, buitenzwembad, Wellness SPA en manege. Het Urbino Resort is daarmee een perfecte plek voor een comfortabel verblijf midden in de natuur, cultuur en welzijn.

In 2015 heeft het Urbino Resort de Green Travel Award gewonnen vanwege hun uitmuntende duurzaam en verantwoordelijke bedrijfsvoering.

Het Urbino Resort is gelegen:
via San Giacomo in Foglia 7
Località Pantiere
61029 Urbino (PU)
Italië


Inschrijven

We zouden blij zijn u te mogen verwelkomen op deze ontwikkelingsreis. Om uw inschrijving te kunnen bevestigen hebben we de volgende informatie van u nodig.

  Gegevens deelnemer  Factuurgegevens  Informatie t.b.v. deelname  Informatie t.b.v. de reis  Overige informatie


  JaNee