Non verbale communicatie – Paarden lezen lichaamstaal

non verbale communicatie

Begin april had ik een grote internationale groep managers die speciaal bij me kwam voor paardencoaching. Het team wilde de onderlinge samenwerking verbeteren door beter te leren communiceren, in verschillende talen. Ik had het paard als ‘coach’ ingezet om de managers hierin te begeleiden. Het paard is hoog sensitief en geeft feedback op de non verbale communicatie van de managers.

Ter voorbereiding op deze groepssessie kocht ik nieuwe paardvriendelijke materialen (zoals fel gekleurde pionnen, ringen en springstokken). De managers deelde ik op in groepjes. Ik liet hen in de paardenbak activiteiten naast het paard uitvoeren, waarbij zij met de pionnen en ringen een parcours konden bouwen. Ik vertelde de managers dat wanneer ze samen het paard langs het parcours zouden laten lopen er onderling niet met elkaar mocht worden gesproken.

De bedoeling was duidelijke non verbale communicatie. Wat je werkelijk denkt en wat je werkelijk voelt, kun je dan zien aan je lichaamstaal. Duidelijkheid en heldere communicatie – zowel verbaal als ook non-verbaal – is voor paarden van levensbelang. Straal je zelfverzekerdheid uit of daadkracht dan zie je dat aan het paard. Twijfel je of ben je onzeker dan wordt dit ook zichtbaar. Het paard reageert namelijk op wat je van binnen voelt en hoe je dat uit via non verbale communicatie.

Paarden reageren instinctief en intuïtief op alle denkbare situaties en lezen de lichaamstaal van hun soortgenoten om te weten of de omgeving veilig is om te grazen of om te rusten. Dit maakt dat paarden experts zijn in het lezen van de lichaamstaal van paarden én van mensen.

Ben je ook nieuwsgierig wat jouw lichaamstaal vertelt en hoe jij non-verbaal communiceert? Wil je duidelijk en helder leren communiceren? Dan nodig ik je van harte uit om samen met mij te ervaren wat je van het paard kunt leren. Klik hier voor het eerst volgende programma in Urbino.

Door José Imlabla