Urbino, bakermat van de Renaissance

urbino-le-marche-kaart_0

Urbino is de bakermat van de Renaissance en daarmee de perfecte plek om werk te maken van jouw ontwikkeling en groei. Aan alles zie de voorspoed, rijkdom en vernieuwing die Urbino toen doormaakte.

Urbino ligt in de regio Marche, die grenst aan Toscane, Umbrië, Emilia Romagna en de Adriatische Zee.

De regio Marche is relatief onbekend vergeleken met Toscane en Umbrië en om die reden nog heel authentiek.

De Marche is net Italië in het klein: de prachtige kust van de Adriatische zee, de zacht glooiende groene heuvels van het binnenland en de spectaculaire bergtoppen van de Apennijnen. Hier ontspringen rivieren als de Metauro bekend uit de schilderijen van Piero della Francesca. De heuveltoppen worden gesierd door vele kleine stadjes die een tot de verbeelding sprekend erfgoed van Romeinse opgravingen, middeleeuwse kloosters, paleizen, fantastische monumenten en onbetaalbare schatten herbergen. De rijke en smaakvolle keuken typeert zich door het gebruik van simpele maar natuurlijke ingrediënten en heeft enkele wijnen van wereldfaam voortgebracht, zoals de Verdicchio.

Vanwege zijn diversiteit van cultuur en natuur schreef de beroemde schrijver Guido Piovene ooit al eens over de Marche (Viaggio in Italia, 1957): “… le Marche sono il paesaggio italiano più tipico e, come l’Italia coi suoi paesaggi e opere d’arte un distillato del mondo, le Marche sono un distillato dell’Italia … “, wat zich vertaalt als: “… de Marche is het meest typische deel van Italië want, zoals Italië met zijn landschappen en kunst afgeleid is uit heel de wereld, is de Marche afgeleid uit Italië…”.

Urbino, gebouwd tussen twee heuveltoppen, dankt zijn naam het Latijnse woord Urvino, wat ploeg betekent. Het belangrijkste moment in de geschiedenis van Urbino, is wanneer het midden 1100 in handen komt van de familie Montefeltro en als hoofdstad dient van het graafschap Montefeltro wat zich uitstrekt van Gubbio tot Pesaro. Onder de heerschappij van Federico II, inmiddels hertog, bloeit de stad zoals nooit tevoren, met een hofleven dat zich kan weerspiegelen aan dat van Lorenzo il Magnifico in Firenze.

Het historisch centrum van Urbino werd in 1998 als Werelderfgoed ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Indrukwekkende architectuur

Palazzo-ducale

Urbino dankt zijn gezicht met name aan de Facciata dei Torricini, de 2 mooie slanke torens aan de façade van het indrukwekkende Palazzo Ducale, dat Federico da Montefeltro liet bouwen. Hertog Federico, naast een militair genie ook een groot bewonderaar van kunst, wilde met het paleis Urbino de artistieke en intellectuele idealen van de Renaissance illustreren en zo Urbino transformeren in een voorbeeld voor alle Renaissancesteden. Hij wilde laten zien dat Urbino was om te wonen, niet om te strijden.

Naast het Palazzo Ducale zijn er nog vele andere architectonische bezienswaardigheden, waaronder: Il Monastero di Santa Chiara, een vroeger klooster gebouwd in opdracht van Federico en ontworpen door architect Giorgio Martini, wordt gezien als het belangrijkste monument na het Palazzo Ducale.

il Duomo Urbino

Il Duomo is de belangrijkste kerk van Urbino, gebouwd in Neoclassicistische stijl begin 1800 en ontworpen door architect Giuseppe Valadier. De kerk San Domenico is een 14de eeuwse romaans-gotische kerk met mooi portaal. Het hedendaagse gezicht van de kerk is van de hand van architect Luigi Vanvitelli die de kerk halverwege 1700 verbouwde. De klokkentoren, het portaal en een fresco zijn nog wel origineel.

Il Mausoleo dei Duchi, gelegen buiten de stadsmuren, gebouwd in opdracht van Federico II en is gerealiseerd door Donato Bramante halverwege 1400. Het Mausoleo huisvest de tombe van Federico II en Guidobaldo I en siert tegenwoordig de begraafplaats.

Cortile Collegio Raffaello

Il Collegio Raffaello ookwel bekend als il Collegio degli Scolopi werd begin 1700 gebouwd in opdracht van paus Clemente XI. Met name de binnenplaats is een bezichtiging waard. Het oorspronkelijke ontwerp is van architect Alessandro Specchi. De architecten Giovanni Carmelitano en Gaetano Lirone hebben het College zijn uiteindelijke gezicht gegeven.

Veel moderner maar niet minder interessant zijn enkele meesterwerken van architect Giancarlo De Carlo. Le facoltà  di Scienze della Formazione (Magistero) e di Economia (palazzo Battiferri) zijn prachtige voorbeelden van een moderne aanpassing aan een historisch gebouw. I Collegi Universitari, gelegen op de colle dei Cappuccini en gebouwd in de jaren ’70 is wereldwijd bekend.

 

Kunst van onschatbare waarde

Galleria-nazionale-delle-Marche

Urbino wordt niet voor niets “Capitale del Rinascimento” genoemd, ooit was Urbino de bakermat van de Renaissance en tegenwoordig huisvest het Palazzo Ducale de Nationale Galerie van Le Marche.

In Galleria Nazionale delle Marche zijn verschillende meesterwerken van onschatbare waarde te vinden als la muta van Raffaello Sanzio, La Flagellazione en Madonna di Senigallia, beiden geschilderd door Piero della Francesca, Miracolo dell’Ostia profanata een zesdelig paneel van Paolo Uccello, La Città Ideale van waarschijnlijk van de hand van Federico’s architect Luciano Laurana, L’ultima cena en Resurrezione van Tiziano, la Discesa dello Spirito Santo en la Crocifissione van Luca Signorelli, en werken van Giovanni Santi en vader van Raffaello Sanzio, Giovanni Bellini, Carlo Crivelli, Berreguete, de Gand, Zuccari, Barocci.

Il Studiolo del Duca Federico

Daarnaast is in het Palazzo Ducale lo studiolo, de studeerkamer van de hertog, een bezichtiging. De kamer, waar de hertog zich graag terugtrok om zich te laten inspireren door de wijsheid van grote denkers, is geheel gedecoreerd door ingelegd hout, deels ontworpen door Botticelli en gerealiseerd door Francesco di Giorgio Martini en Baccio Montelli.

In het centrum van Urbino is geboortehuis van Raffaello te vinden. Hier zijn allerlei objecten verbonden aan Raffaello te vinden, zoals kopie van zijn schilderijen, proefmodellen van zijn standbeeld, ceramiek en allerlei overige objecten die de rijke historie van Urbino op het gebied van kunst, maatschappij en geloof laten zien.

Oratorio San Giovanni Battista

In het Oratorio di San Giuseppe is een fresco, een schilderij in pleisterwerk, van een levensgrote kerststal, gemaakt door Federico Brandani in de 16e-17e eeuw, te bezichtigen. Elk jaar op precies 6 januari komt er een zonnestraal door het raam binnen en verlicht het gezicht van het kindje Jezus. In het Oratorio di San Giovanni Battista vertelt de fresco van Jacopo en Lorenzo Salimbeni uit 1416 over het leven van de heilige Johannes de Doper.

 

Cultuur van weleer

La festa del Duca Urbino

La festa del Duca, ofwel het feest van de Hertog, ontstaat in 1982 ter gelegenheid sterfdag van Hertog Federico da Montefeltro en is sindsdien een jaarlijks terugkerend feest in augustus.

Gedurende het 3 daagse feest herleven de glorieuze jaren van Urbino en verandert de stad in hoe het er gedurende de Renaissance uit gezien moet hebben. De diverse muzikanten, acrobaten en andere artiesten zorgen voor vertier, terwijl verschillende vlaggendragers, trommelslagers en kruisboogschieten hun kunsten laten zien. Ook Hertog Federico laat zich met zijn vrouw, familie en gehele hofhouding zien tijdens de vele optochten. Ter ere van zijn feest wordt er ook diverse toernooien gehouden in de disciplines boogschieten en ringsteken.

Festa dell'Aquilone

Elke eerste zondag van september, al sinds 1955, strijden de verschillende contrade tegen elkaar met vliegers tijdens la festa dell’aquilone. Voorheen vond de wedstrijd plaats in het Parco della Resistenza, dat uitkijkt op de kathedraal en het paleis, maar door zijn tegenwoordige enorme omvang, is het feest verplaatst naar de heuvels van de Cesane.

Het feest vindt zaterdag en zondag plaats, waarbij op zaterdag de verschillende contrade zichzelf presenteren in het historisch centrum door middel van een lange optocht met tromgeroffel, gezang en diverse vlaggen. De zondag is de dag van de wedstrijden, waarbij er prijzen zijn voor de contrada met de meeste deelnemers, voor de contrada waarvan de vlieger het hoogste is gevlogen of voor de contrada met de meest bijzondere vlieger.